Deep Democracy

deep-democracy-logo
In de dynamiek van groepen gebeurt veel, zeker wanneer mensen zich niet gehoord voelen of het idee hebben dat hun mening genegeerd wordt. Wanneer de ideeën en gedachten die ingaan tegen het meerderheidsstandpunt geen ruimte krijgen, gaat het wringen.

Verschillen niet wegpoetsen, maar onderzoeken

We spreken hier vaak niet rustig en openlijk over, maar hebben allerlei manieren om ‘onderhuids’ en in de ‘onderstroom’ tegen te spartelen. We mopperen wel op de gang, maar tijdens de vergadering houden we onze mond. Of we zeggen ja tegen een voorstel, maar doen nee en verzinnen allerlei smoesjes waarom het toch niet kon.

Tegen de tijd dat de verschillen en botsende meningen boven water komen drijven, is er vaak al een diepe kloof geslagen tussen het meerderheids- en het minderheidsstandpunt. In elk team, maar zeker in een (cultureel) divers team, speelt een dergelijke dynamiek. Om escaleren te voorkomen, is het belangrijk om in een vroeg stadium het conflict op te zoeken. Niet verschillen wegpoetsen, maar onderzoeken.

Maak de onderstroom zichtbaar én hanteerbaar

Deep Democracy is een zienswijze en methode die de onderstroom in groepen zichtbaar en hanteerbaar maakt. Besluitvorming met aandacht en waardering voor andere opvattingen, waarbij conflicten niet worden genegeerd of weggepoetst. Deep Democracy is een vorm van verbindend en participatief leiderschap.

Besluitvorming met aandacht en waardering voor de minderheid

De Lewis-methode van Deep Democracy is een uiterst praktische facilitatiemethode, die zeer bruikbaar is voor iedereen die werkt met groepen en individuen.

Het biedt handvatten voor besluitvorming met aandacht en waardering voor de wijsheid van de minderheid, zonder te polderen en zonder conflicten weg te poetsen. Tegenstellingen en botsende meningen worden op respectvolle wijze met elkaar onderzocht. In dialoog en in discussie. De Lewis-methode van Deep Democracy is een krachtig instrument voor besluitvorming en conflictresolutie binnen groepen met een uiteenlopende diversiteit. Teams die volgens deze methodiek overleggen, winnen aan effectiviteit.

Het is ‘democratisch’ omdat het benadrukt dat elke invalshoek er toe doet en dat de kwaliteit van besluiten het grootste is wanneer zowel de meerderheids- als de minderheidsstem gewaardeerd wordt. Het is ‘deep’ omdat het op een hele praktische manier de emotionelere aspecten en overtuigingen in een groep adresseert.

Bron Spelen met ruimte